René Groothof heeft een stevige reputatie in het zeer bedreven vertellen van een aangrijpend verhaal met behulp van een groot (symfonie)orkest. Behalve met klassiekers als Peter en de Wolf en Carnival des Animaux heeft hij de afgelopen jaren met nieuwe produkties het succes van zijn muziektheater formule bewezen. Deze verrassende bewerkingen van boeiende verhalen passen heel goed binnen het educatie-aanbod van orkesten.

De voorstellingen zijn meer dan een vertelling: het zijn regelrechte theaterervaringen, met kostuums, rekwisieten en een enscenering, altijd met de muziek als uitgangspunt.

De verhalen worden ondersteund door animaties die op groot formaat achter en boven het orkest worden geprojecteerd. Deze beelden, vervaardigd door beeldend kunstenaar Rogier Willems, versterken het verhaal. Het geheel wordt gecompleteerd met een lichtontwerp. Vertelling, beeld en muziek vormen in deze produkties een zeer uitgebalanceerd geheel waarvan het succes in meerdere seizoenen jeugdconcerten met het NNO , Residentie orkest, Brabants Orkest, Philharmoni Zuid Nederland, Orkest van het Oosten, Concertgebouw Orkest ruimschoots bewezen is, zie de video’s.

René Groothof bewijst hiermee dat een goed verhaal en educatie heel goed samen gaan; de kinderen hangen aan zijn lippen en worden soms zelfs in het verhaal betrokken.
Tot zijn repertoire behoren het orkeststuk Lord of the Rings van Johan de Mey dat hij tot een theatervoorstelling bewerkte en het verhaal van Hans en Grietje met gebruikmaking van de volledige Schilderijententoonstelling van Modest Mussorgsky.
Op deze manier heeft hij ook West Side Story van Leonard Bernstein tot een aansprekend en eigentijds ‘concert-theaterstuk’ voor de jeugd getransformeerd. Ook vertelt hij ‘Romeo en Julia’ en ‘Peter en de wolf’ met muziek van Sergei Prokofiev en Peer Gynt met de suites van Grieg.
Dirigenten waarmee René Groothof samenwerkte zijn oa: Otto Tausk, Michel Tabachnik en Jan-Willem de Vriend. Hans Leenders, Jacob Slachter.

De volgende titels zijn te boeken:

Hans en Grietje, het beroemde sprookje op grimmige en humoristische wijze op muziek van Modest Mussorgsky’s integrale Schilderijententoonstelling.  Zie de video’s.

Lord of the Rings, een beknopte en energieke versie van het magistrale toverachtige epos op de beeldende muziek van Johan de Mey.    Zie de video’s.

West Side Story, de onmogelijke liefde tussen twee jonge idealistische mensen met de swingende muziek van Leonard Bernstein.  Zie de video’s.

Peter en de wolf, een uiterst geestige vertelling op muziek van Sergei Prokoviev.  Zie de video’s.

Romeo en Julia, het thema van de onmogelijke liefde in de klassieke voorstelling met muziek van Sergei Prokoviev. Zie de video’s.

Carnaval des Animaux , Saint Saens’ beroemde meesterwerk.

l’Histoire du Soldat, muziek: Stravinsky

Don Juan, muziek: Gluck

De Rijke Bramenplukker van Godfried Bomans, muziek: oa Dowland, Telemann met live saxofoon begeleiding van Niels Bijl

Boekingen voor de vertellingen met orkest  info@renegroothof.nl

Speellijst Vertellingen